główna zawartość
artykuł nr 1

SPOSÓB POBIERANIA I DOSTARCZANIA PRÓBEK DO URZĘDOWEGO LEKARZA

 SPOSÓB POBIERANIA PRÓBEK DO BADANIA MIĘSA NA OBECNOŚĆ WŁOŚNI ORAZ ZASADY DOSTARCZANIA PRÓBEK DO URZĘDOWEGO LEKARZA WETERYNARII

(zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny – Dz. U. Nr 207, poz. 1370)

 

I.  Sposób pobierania próbek mięsa

 

1.  U świń domowych:

1)  pobiera się kilka próbek mięsa, każda wielkości orzecha laskowego, z mięśni obu filarów przepony w przejściu do części ścięgnistej;

2)  łączna masa pobranych próbek nie powinna być mniejsza niż 50 g.

 

2.  U dzików:

1)  pobiera się sześć próbek mięsa, każda wielkości orzecha laskowego, po jednej próbce z:

a)  mięśni każdego filaru przepony w przejściu do części ścięgnistej,

b)  mięśni żuchwowych,

c)  mięśni przedramienia,

d)  mięśni międzyżebrowych,

e)  mięśni języka;

2)  jeżeli nie można pobrać próbek z niektórych mięśni określonych w pkt 1, wówczas pobiera się cztery próbki mięsa z mięśni, które są dostępne;

3)  łączna masa pobranych próbek nie powinna być mniejsza niż 50 g.

 

3.  U nutrii:

1)  pobiera się dwie próbki mięsa, każda wielkości orzecha laskowego, z mięśni obu filarów przepony w przejściu do części ścięgnistej albo

2)  pobiera się jedną próbkę mięsa wielkości dwóch orzechów laskowych z mięśnia jednego filaru przepony - w przypadku gdy drugi filar przepony jest niedostępny, albo

3)  pobiera się dwie próbki mięsa każda wielkości orzecha laskowego z części żebrowej lub mostkowej przepony - w przypadku braku mięśni obu filarów przepony, albo

4)  pobiera się dwie próbki mięsa, każda wielkości orzecha laskowego, z:

a)  mięśni języka,

b)  mięśni żuchwowych lub międzyżebrowych - w przypadku braku mięśni przepony.

 

II. Zasady dostarczania próbek do urzędowego lekarza weterynarii

 

1.  Próbki powinny być dostarczone do urzędowego lekarza weterynarii:

1)  niezwłocznie po dokonaniu uboju, nie później niż 24 godziny od terminu uboju zwierzęcia, z którego tuszy próbki zostały pobrane;

2)  niezwłocznie po dokonaniu odstrzału, nie później niż 48 godzin od dokonania odstrzału.

2.  Próbki powinny być przechowywane i transportowane w warunkach zapobiegających rozkładowi gnilnemu mięsa, przy czym próbki nie mogą być mrożone.

3.  Dostarczający próbki powinien poinformować urzędowego lekarza weterynarii o:

1)  wieku zwierzęcia;

2)  miejscu pochodzenia zwierzęcia;

3)  części zwierzęcia, z której zostały pobrane próbki do badania.