główna zawartość
artykuł nr 1

uboje na użytek własny .powiad.gmin

UBÓJ  ZWIERZĄT NA UŻYTEK WŁASNY

 

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Żarach z siedzibą w Lubsku informuje, że od dnia 19.11.2010r. obowiązuje nowe rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz.U. Nr 207, poz. 1370).

Ubój zwierząt w celu pozyskania mięsa na użytek własny może odbywać się w gospodarstwie, w którym utrzymywane są zwierzęta lub w gospodarstwie innym niż gospodarstwo, w którym zwierzęta były utrzymywane. Podmiot prowadzący gospodarstwo, w którym dokonywany jest ubój zwierząt pochodzących z innych gospodarstw w celu produkcji mięsa na użytek własny musi zarejestrować działalność w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii i spełnić wymagania weterynaryjne.

Co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem uboju zwierząt w celu produkcji mięsa na użytek własny ( z wyłączeniem drobiu i zajęczaków)  posiadacz zwierząt lub podmiot prowadzący gospodarstwo informuje powiatowego lekarza weterynarii, właściwego ze względu na miejsce przeprowadzenia uboju o zamiarze przeprowadzenia uboju.

W przypadku uboju świń informacja może być przekazana telefonicznie, osobiście lub pisemnie. Natomiast w przypadku uboju cieląt do szóstego miesiąca życia, owiec i kóz informacja ta musi być przekazana w formie pisemnego powiadomienia, zawierającego dodatkowo oświadczenie o zagospodarowaniu na własny koszt,  zgodnie z wymaganiami przepisów wspólnotowych materiału  szczególnego ryzyka – SRM .

 

Materiałem szczególnego ryzyka są:

w przypadku cieląt do 6 miesiąca życia:

- migdałki

- jelito od dwunastnicy do prostnicy

- krezka

 

w przypadku owiec i kóz do 12 miesiąca życia:

- śledziona  

- jelito biodrowe (kręte)

 

w przypadku owiec i kóz w wieku powyżej 12 miesięcy życia lub, u których wyrzyna się stały siekacz w obrębie dziąsła:

- czaszka, w tym mózgowie, gałki oczne

- migdałki

- rdzeń kręgowy

- śledziona

- jelito biodrowe (kręte)

 

Materiałem szczególnego ryzyka są również stałe odpady powstające przy uboju i obróbce poubojowej mające kontakt z materiałem szczególnego ryzyka.

 

Mięso świń i nutrii poddanych ubojowi oraz mięso dzików odstrzelonych, w celu produkcji mięsa, poddaje się obowiązkowemu badaniu na włośnie. Mięso wszystkich gatunków zwierząt poddanych ubojowi na terenie gospodarstwa oraz mięso dzików odstrzelonych może również zostać zgłoszone do pełnego badania poubojowego.

W przypadku gdy tuszę zgłoszono do badania poubojowego,  próbki do badania na obecność włośni pobiera i bada wyznaczony urzędowy lekarz weterynarii. W przypadku, gdy tusza nie jest zgłaszana do badania poubojowego, próbki do badania mięsa na włośnie pobiera i dostarcza do urzędowego lekarza posiadacz mięsa lub podmiot prowadzący gospodarstwo. Sposób pobierania próbek do badania mięsa na obecność włośni oraz zasady dostarczania próbek do urzędowego lekarza weterynarii zostały określone w przedmiotowym rozporządzeniu i dołączono je do niniejszego pisma.

Po przeprowadzeniu badania na włośnie i/lub pełnego badania poubojowego urzędowy lekarz weterynarii wystawia zaświadczenie. Przed uzyskaniem zaświadczenia, mięso świń i nutrii poddanych ubojowi oraz mięso dzików odstrzelonych nie może zostać spożyte ani przetworzone.

Zgodnie z §1 pkt 34) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 maja 2010r. w sprawie wysokości kar pieniężnych za naruszenia przepisów o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 93, poz. 600), kara pieniężna za niespełnienie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa na użytek własny wynosi od 100,00 do 2 000,00 zł.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPOSÓB POBIERANIA PRÓBEK DO BADANIA MIĘSA NA OBECNOŚĆ WŁOŚNI ORAZ ZASADY DOSTARCZANIA PRÓBEK DO URZĘDOWEGO LEKARZA WETERYNARII

(zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny – Dz. U. Nr 207, poz. 1370)

 

I.  Sposób pobierania próbek mięsa

 

1.  U świń domowych:

1)  pobiera się kilka próbek mięsa, każda wielkości orzecha laskowego, z mięśni obu filarów przepony w przejściu do części ścięgnistej;

2)  łączna masa pobranych próbek nie powinna być mniejsza niż 50 g.

 

2.  U dzików:

1)  pobiera się sześć próbek mięsa, każda wielkości orzecha laskowego, po jednej próbce z:

a)  mięśni każdego filaru przepony w przejściu do części ścięgnistej,

b)  mięśni żuchwowych,

c)  mięśni przedramienia,

d)  mięśni międzyżebrowych,

e)  mięśni języka;

2)  jeżeli nie można pobrać próbek z niektórych mięśni określonych w pkt 1, wówczas pobiera się cztery próbki mięsa z mięśni, które są dostępne;

3)  łączna masa pobranych próbek nie powinna być mniejsza niż 50 g.

 

3.  U nutrii:

1)  pobiera się dwie próbki mięsa, każda wielkości orzecha laskowego, z mięśni obu filarów przepony w przejściu do części ścięgnistej albo

2)  pobiera się jedną próbkę mięsa wielkości dwóch orzechów laskowych z mięśnia jednego filaru przepony - w przypadku gdy drugi filar przepony jest niedostępny, albo

3)  pobiera się dwie próbki mięsa każda wielkości orzecha laskowego z części żebrowej lub mostkowej przepony - w przypadku braku mięśni obu filarów przepony, albo

4)  pobiera się dwie próbki mięsa, każda wielkości orzecha laskowego, z:

a)  mięśni języka,

b)  mięśni żuchwowych lub międzyżebrowych - w przypadku braku mięśni przepony.

 

II. Zasady dostarczania próbek do urzędowego lekarza weterynarii

 

1.  Próbki powinny być dostarczone do urzędowego lekarza weterynarii:

1)  niezwłocznie po dokonaniu uboju, nie później niż 24 godziny od terminu uboju zwierzęcia, z którego tuszy próbki zostały pobrane;

2)  niezwłocznie po dokonaniu odstrzału, nie później niż 48 godzin od dokonania odstrzału.

2.  Próbki powinny być przechowywane i transportowane w warunkach zapobiegających rozkładowi gnilnemu mięsa, przy czym próbki nie mogą być mrożone.

3.  Dostarczający próbki powinien poinformować urzędowego lekarza weterynarii o:

1)  wieku zwierzęcia;

2)  miejscu pochodzenia zwierzęcia;

3)  części zwierzęcia, z której zostały pobrane próbki do badania.

Powiadomienie o zamiarze przeprowadzenia uboju cieląt do szóstego miesiąca życia, owiec lub kóz w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny

 

I.  Informacja o zamiarze przeprowadzenia uboju

 

Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierzęcia:

................................................................................................................................................

Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres podmiotu prowadzącego gospodarstwo:1)

................................................................................................................................................

Gatunek zwierząt poddawanych ubojowi:

................................................................................................................................................

Liczba zwierząt poddawanych ubojowi:

................................................................................................................................................

Numer identyfikacyjny zwierzęcia lub zwierząt poddawanych ubojowi:2)

................................................................................................................................................

Miejsce uboju:

................................................................................................................................................

Termin uboju:

................................................................................................................................................

Imię i nazwisko oraz adres osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju:

................................................................................................................................................

Inne dane, w tym numer telefonu, przekazującego powiadomienie:

................................................................................................................................................

 

II. Oświadczenie o zagospodarowaniu materiału szczególnego ryzyka

 

Oświadczam, że pokryję koszty zagospodarowania materiału szczególnego ryzyka dokonanego zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającym zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych pasażowalnych gąbczastych encefalopatii (Dz. Urz. WE L 147 z 31.05.2001, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 32, str. 289, z późn. zm.) i rozporządzeniem (WE) nr 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 3 października 2002 r. ustanawiającym przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 273 z 10.10.2002, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 37, str. 92, z późn. zm.).

 

III. Informacja o zgłoszeniu mięsa do badania poubojowego

 

Zgłaszam do badania poubojowego mięso pozyskane / nie zgłaszam do badania poubojowego mięsa pozyskanego3) ze zwierząt poddanych ubojowi w celu produkcji mięsa na użytek własny.

 

 

 

   ..............................................

(data i podpis)

______

1)  Dotyczy uboju zwierząt w gospodarstwie innym niż gospodarstwo, w którym zwierzęta były utrzymywane.

2)  Dotyczy cieląt do szóstego miesiąca życia, owiec i kóz, jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia.

3)  Niepotrzebne skreślić.

 

 

 

 

Powiatowy Lekarz Weterynarii  podkreśla, że tylko urzędowi lekarze weterynarii zamieszczeni w wykazie są uprawnieni do badania mięsa zwierząt na terenie powiatu żarskiego.