uboje na użytek własny .powiad.gmin
UBÓJ ZWIERZĄT NA UŻYTEK WŁASNY
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Żarach z siedzibą w Lubsku informuje, że od dnia 19.11.2010r. obowiązuje nowe rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz.U. Nr 207, poz. 1370).
Ubój zwierząt w celu pozyskania mięsa na użytek własny może odbywać się w gospodarstwie, w którym utrzymywane są zwierzęta lub w gospodarstwie innym niż gospodarstwo, w którym zwierzęta były utrzymywane. Podmiot prowadzący gospodarstwo, w którym dokonywany jest ubój zwierząt pochodzących z innych gospodarstw w celu produkcji mięsa na użytek własny musi zarejestrować działalność w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii i spełnić wymagania weterynaryjne.
Co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem uboju zwierząt w celu produkcji mięsa na użytek własny ( z wyłączeniem drobiu i zajęczaków) posiadacz zwierząt lub podmiot prowadzący gospodarstwo informuje powiatowego lekarza weterynarii, właściwego ze względu na miejsce przeprowadzenia uboju o zamiarze przeprowadzenia uboju.
W przypadku uboju świń informacja może być przekazana telefonicznie, osobiście lub pisemnie. Natomiast w przypadku uboju cieląt do szóstego miesiąca życia, owiec i kóz informacja ta musi być przekazana w formie pisemnego powiadomienia, zawierającego dodatkowo oświadczenie o zagospodarowaniu na własny koszt, zgodnie z wymaganiami przepisów wspólnotowych materiału szczególnego ryzyka – SRM .
Materiałem szczególnego ryzyka są:
w przypadku cieląt do 6 miesiąca życia:
- migdałki
- jelito od dwunastnicy do prostnicy
- krezka
w przypadku owiec i kóz do 12 miesiąca życia:
- śledziona
- jelito biodrowe (kręte)
w przypadku owiec i kóz w wieku powyżej 12 miesięcy życia lub, u których wyrzyna się stały siekacz w obrębie dziąsła:
- czaszka, w tym mózgowie, gałki oczne
- migdałki
- rdzeń kręgowy
- śledziona
- jelito biodrowe (kręte)
Materiałem szczególnego ryzyka są również stałe odpady powstające przy uboju i obróbce poubojowej mające kontakt z materiałem szczególnego ryzyka.
Mięso świń i nutrii poddanych ubojowi oraz mięso dzików odstrzelonych, w celu produkcji mięsa, poddaje się obowiązkowemu badaniu na włośnie. Mięso wszystkich gatunków zwierząt poddanych ubojowi na terenie gospodarstwa oraz mięso dzików odstrzelonych może również zostać zgłoszone do pełnego badania poubojowego.
W przypadku gdy tuszę zgłoszono do badania poubojowego, próbki do badania na obecność włośni pobiera i bada wyznaczony urzędowy lekarz weterynarii. W przypadku, gdy tusza nie jest zgłaszana do badania poubojowego, próbki do badania mięsa na włośnie pobiera i dostarcza do urzędowego lekarza posiadacz mięsa lub podmiot prowadzący gospodarstwo. Sposób pobierania próbek do badania mięsa na obecność włośni oraz zasady dostarczania próbek do urzędowego lekarza weterynarii zostały określone w przedmiotowym rozporządzeniu i dołączono je do niniejszego pisma.
Po przeprowadzeniu badania na włośnie i/lub pełnego badania poubojowego urzędowy lekarz weterynarii wystawia zaświadczenie. Przed uzyskaniem zaświadczenia, mięso świń i nutrii poddanych ubojowi oraz mięso dzików odstrzelonych nie może zostać spożyte ani przetworzone.
Zgodnie z §1 pkt 34) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 maja 2010r. w sprawie wysokości kar pieniężnych za naruszenia przepisów o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 93, poz. 600), kara pieniężna za niespełnienie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa na użytek własny wynosi od 100,00 do 2 000,00 zł.
SPOSÓB POBIERANIA PRÓBEK DO BADANIA MIĘSA NA OBECNOŚĆ WŁOŚNI ORAZ ZASADY DOSTARCZANIA PRÓBEK DO URZĘDOWEGO LEKARZA WETERYNARII
(zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny – Dz. U. Nr 207, poz. 1370)
I. Sposób pobierania próbek mięsa
1. U świń domowych:
1) pobiera się kilka próbek mięsa, każda wielkości orzecha laskowego, z mięśni obu filarów przepony w przejściu do części ścięgnistej;
2) łączna masa pobranych próbek nie powinna być mniejsza niż 50 g.
2. U dzików:
1) pobiera się sześć próbek mięsa, każda wielkości orzecha laskowego, po jednej próbce z:
a) mięśni każdego filaru przepony w przejściu do części ścięgnistej,
b) mięśni żuchwowych,
c) mięśni przedramienia,
d) mięśni międzyżebrowych,
e) mięśni języka;
2) jeżeli nie można pobrać próbek z niektórych mięśni określonych w pkt 1, wówczas pobiera się cztery próbki mięsa z mięśni, które są dostępne;
3) łączna masa pobranych próbek nie powinna być mniejsza niż 50 g.
3. U nutrii:
1) pobiera się dwie próbki mięsa, każda wielkości orzecha laskowego, z mięśni obu filarów przepony w przejściu do części ścięgnistej albo
2) pobiera się jedną próbkę mięsa wielkości dwóch orzechów laskowych z mięśnia jednego filaru przepony - w przypadku gdy drugi filar przepony jest niedostępny, albo
3) pobiera się dwie próbki mięsa każda wielkości orzecha laskowego z części żebrowej lub mostkowej przepony - w przypadku braku mięśni obu filarów przepony, albo
4) pobiera się dwie próbki mięsa, każda wielkości orzecha laskowego, z:
a) mięśni języka,
b) mięśni żuchwowych lub międzyżebrowych - w przypadku braku mięśni przepony.
II. Zasady dostarczania próbek do urzędowego lekarza weterynarii
1. Próbki powinny być dostarczone do urzędowego lekarza weterynarii:
1) niezwłocznie po dokonaniu uboju, nie później niż 24 godziny od terminu uboju zwierzęcia, z którego tuszy próbki zostały pobrane;
2) niezwłocznie po dokonaniu odstrzału, nie później niż 48 godzin od dokonania odstrzału.
2. Próbki powinny być przechowywane i transportowane w warunkach zapobiegających rozkładowi gnilnemu mięsa, przy czym próbki nie mogą być mrożone.
3. Dostarczający próbki powinien poinformować urzędowego lekarza weterynarii o:
1) wieku zwierzęcia;
2) miejscu pochodzenia zwierzęcia;
3) części zwierzęcia, z której zostały pobrane próbki do badania.
Powiadomienie o zamiarze przeprowadzenia uboju cieląt do szóstego miesiąca życia, owiec lub kóz w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny
I. Informacja o zamiarze przeprowadzenia uboju
Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierzęcia:
................................................................................................................................................
Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres podmiotu prowadzącego gospodarstwo:1)
................................................................................................................................................
Gatunek zwierząt poddawanych ubojowi:
................................................................................................................................................
Liczba zwierząt poddawanych ubojowi:
................................................................................................................................................
Numer identyfikacyjny zwierzęcia lub zwierząt poddawanych ubojowi:2)
................................................................................................................................................
Miejsce uboju:
................................................................................................................................................
Termin uboju:
................................................................................................................................................
Imię i nazwisko oraz adres osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju:
................................................................................................................................................
Inne dane, w tym numer telefonu, przekazującego powiadomienie:
................................................................................................................................................
II. Oświadczenie o zagospodarowaniu materiału szczególnego ryzyka
Oświadczam, że pokryję koszty zagospodarowania materiału szczególnego ryzyka dokonanego zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającym zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych pasażowalnych gąbczastych encefalopatii (Dz. Urz. WE L 147 z 31.05.2001, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 32, str. 289, z późn. zm.) i rozporządzeniem (WE) nr 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 3 października 2002 r. ustanawiającym przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 273 z 10.10.2002, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 37, str. 92, z późn. zm.).
III. Informacja o zgłoszeniu mięsa do badania poubojowego
Zgłaszam do badania poubojowego mięso pozyskane / nie zgłaszam do badania poubojowego mięsa pozyskanego3) ze zwierząt poddanych ubojowi w celu produkcji mięsa na użytek własny.
..............................................
(data i podpis)
______
1) Dotyczy uboju zwierząt w gospodarstwie innym niż gospodarstwo, w którym zwierzęta były utrzymywane.
2) Dotyczy cieląt do szóstego miesiąca życia, owiec i kóz, jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia.
3) Niepotrzebne skreślić.
Powiatowy Lekarz Weterynarii podkreśla, że tylko urzędowi lekarze weterynarii zamieszczeni w wykazie są uprawnieni do badania mięsa zwierząt na terenie powiatu żarskiego.